WTC Beveren Sportief

Geschiedenis van de club WTC Beveren Sportief

WTC Beveren Sportief is opgericht in 1990 na een afsplitsing van WTC De Bevernaar. Eigenlijk heette de club toen eerst WTC De Nieuwe Bevernaar. Pas sinds 2001 draagt de club de huidige naam. 

1990
De club ontstond in 1990 uit WTC De Bevernaar en kreeg de – weinig originele naam - WTC De Nieuwe Bevernaar. Er waren dan 11 leden. Het lokaal was in Gasthof Agora. Het bestuur bestond uit oprichter Willem Vinckier, Carlos Verhooghe en Lionel Vancoillie.

1991
De club telt 14 leden. Carlos Verhooge wint de tijdrit.

1992
Kampioen en tijdritwinnaar onder de 15 leden is Marc Decloedt.

1993
Lionel Vancoillie kroont zich tot kampioen van de 15 leden. Het lidgeld bedraagt 2000 Belgische frank (50 euro).

1994
De club valt terug op 8 leden. Lionel Vancoillie wordt voor de tweede maal kampioen, tijdritwinnaar is Freddy Demeulenaere.

1995
De club telt opnieuw 15 leden. Lionel Vancoillie wordt voor de derde keer op rij kampioen. Freddy Demeulenaere doet zijn kunstje als tijdritwinnaar nog eens over.

1996
Frankie Lepoutre en Johan Lanckriet komen bij de club, die nog steeds 15 leden telt. Freddy Demeulenaere wordt kampioen met 25 van de 26 ritten. Marc Depretre wint de tijdrit. Er wordt een uitstap georganiseerd naar de infocamping in Nieuwpoort.

1997
De club telt 19 leden. Eric Joseph, Didier Minjauw, Rik Lepoutre en Geert Pareyt komen bij de club, die nu 19 leden telt. Kampioen wordt Johan Lanckriet met 25 van de 25 ritten, goed voor 1340 km. De kalender start trouwens op 23 maart en eindigt op 14 september. Marc De Bevere wint de afsluitende tijdrit. Voor de Familiedag trekt men op verrassingsreis naar de Rode en de Zwarte Berg.

1998
Carlos Verhooghe wordt kampioen met 22 van de 26 ritten. De gemiddelde snelheid bedraagt 24 à 25 km per uur. Rik Lepoutre wint de tijdrit. De Familiedag trekt naar Moorsele (volksspelen), Menen (jukeboxmuseum), Wervik (tabaksmuseum) en Koolskamp (kolleschieting).

1999
Johan Lanckriet wordt voor de tweede keer kampioen met 28 van de 29 ritten en doet zo beter dan de 16 andere leden. Er wordt overigens in twee teams gereden. De Familiedag gaat richting Pervijse (poppenmuseum), Lampernisse (klein Bokrijk) en Esen (Oerbier).

2000
Johan Lanckriet kroont zich voor de derde keer tot kampioen met 21 van de 23 ritten. De club telt dan 13 leden (waaronder voor het eerst Koen Hoornaert). De Familiedag doet Middelkerke (skiën en go-cart-wedstrijd) en Koekelare (bolletra) aan.

2001
Het oude bestuur stopt en er komt een nieuw bestuur met ook de huidige voorzitter Johan Lanckriet en Frankie Lepoutre. De naam verandert van WTC De Nieuwe Bevernaar in WTC Beveren Sportief. In het totaal wordt het 1e jaar onder de nieuwe vlag gestart met 19 leden; 10 van de vroegere leden blijven over, er zijn ook 9 nieuwkomers. Kampioen wordt Jo Seynaeve met 30 van de 34 ritten. De gemiddelde snelheid bedraagt over het hele jaar genomen 27,4 km.

2002
Er wordt verhuisd naar café’t Hoekske, het huidige lokaal van de wielertoeristenclub, aan de kerk in Roeselare-Beveren. Er wordt ook gestart in een nieuwe uitrusting. De Familiedag gaat onder meer naar de Gallo-Romeinse kelder in Dudzele.

2003
De club telt al 31 leden. Caroline Vandenbroucke wordt kampioen met 35 van de 36 ritten. Het jaargemiddelde bedraagt 27,9 km. Voor het eerst wordt er in de maand mei naar Halle gereden (219 km), een organisatie van Caroline Vandenbroucke en Birgen Blondeel. Voor de Familiedag trekt men naar Aviflora in Ingelmunster.

2004
De club telt inmiddels 36 leden. Patrick Vantieghem wordt kampioen met 36 van de 37 ritten. Het jaargemiddelde bedraagt 28,34 km. Op de Familiedag trekt men met de fiets naar Torhout.

2005
Van de 34 leden kroont Rik Lepoutre zich tot kampioen. Hij rijdt alle 39 ritten. Op de Familiedag wordt een barbecue georganiseerd.

2006
De club blijft groeien en telt nu 48 leden. Caroline Vandenbroucke wordt kampioen met 37 van de 38 ritten. De trip naar Halle verzamelt 13 leden. 

2007
De 49 leden proberen met een pannekoekenverkoop geld in het laatje te brengen. Marc Claeys wordt kampioen met 35 van de 39 ritten.

2008
Het aantal leden overschrijdt de kaap van 50 (51 leden). Tien leden rijden de rit naar Halle (220 km). De Familiedag gaat richting 't Hof van Commerce. De fiets wordt zelfs even verruild voor een partijtje minivoetbal.

2009
De club verwelkomt 53 leden. Er wordt geen kampioen aangeduid. De bende wordt gesplitst in een A- en een B- groep. Voor de Familiedag fietsen de mannen naar de Roste Muis in Waterland, waar ook vrouwen en kinderen aanschuiven voor paling in 't groen. Het clubfeest vindt plaats in de Bowling Stone in Izegem, voor enkele spelletjes bowling en een steengrill.

2010
61 leden starten het seizoen in een nieuwe outfit. Een vernieuwd zeskoppig bestuur treedt aan met naast Frankie Lepoutre en Johan Lancrkiet ook Jean-Pierre Lavaert, Didier Minjauw, Roger Vanparys en Kristien Verfaillie. Op 3 april wordt het 20-jarig bestaan van de club gevierd met een eetfestijn. Op dat ogenblik moest de club al twee overlijdens betreuren: dat van William Ingels en van Jan Follebout, die het leven lieten tijdens of na een trainingstocht.
Op een zomers dag in juli zorgt Johan voor een uitstap met de fiets. Later op het jaar wagen enkele moedigen zich aan de Mont-Ventoux.
Het seizoen wordt afgesloten met een karaoke, waar Marc Claeys als kampioen wordt gehuldigd.

2011
Er staan 59 leden aan de start van het nieuwe seizoen. De Familiedag is opnieuw een meevaller. Voor het eerst komt er een weekend op de kalender. Er wordt gelogeerd in Music City om er La Chouffe Classic te rijden; het gaat dus richting Houffalize.
Door het nieuwe reglement zijn er voor het eerst meerdere kampioenen: Marc Claeys, Geert Claeys en Patrick Vantieghem. De laatste activiteit van het seizoen is de Kerstmarkt.

2012
62 leden starten het nieuwe seizoen. De gevarieerde zondagkalender wordt afgewisseld met enkele ritten naar de Ardennen. Voor 15 leden vormen die de voorbereiding op een bergtrip naar de Franse Alpen. Het weekend doet dit keer de Cristal Alken Classic aan, terwijl de Familiedag rond de kerktorens van Roeselare blijft. Voorzitter Frankie Lepoutre leg zijn mandaat van neer; Johan Lanckriet neemt zijn taak over. Tevens wordt het bestuur versterkt met 2 extra leden (Rik Dickele en Dietrich Deweerdt). Werner en Rika zijn al het hele seizoen trouwe volgers (hier op de Herdenkingsrit in 2012 voor de overleden clubleden, onder wie Romain Claeys).
Op het eindeseizoenssouper bij Grill De Pauw krijgt Willy Deveeuw de clubtrofee als kampioen; hij fietste alle 38 ritten.
Een echte winterslaap zit er voor de leden niet in want op zaterdag 17 november 2012 staat een nieuwe eigen organisatie, de 1e Roeselaarse Scatto-VTT, op het programma. Daarop komen 820 deelnemers opdagen. Het seizoen wordt afgesloten met een geslaagde kerstmarkt.

2013
Wegens hevige sneeuwval moeten de 61 leden een weekje wachten om het seizoen van start te laten gaan. Na een zware voorbereiding zijn elf clubleden klaar om de RvV (Ronde van Vlaanderen) uit te fietsen. Naast een goedgevulde zondagskalender staan er terug enkele stevige zaterdagsritten op het programma. Voor het weekend wordt gelogeerd in De Zwarte Stok; op zaterdag wordt de Bilzen Classic gefietst. Het wordt een sportieve Familiedag, met onder andere kanovaren. Op het souper in feestzaal Hoornaert wordt Didier Minjauw als kampioen gelauwerd. De 2e VTT-tocht is met 600 deelnemers opnieuw een succes. Ook de kerstmarkt is opnieuw een voltreffer.

2014
64 leden staan aan de start met een gloednieuwe uitrusting. Daarnaast lassen 19 dames een proefjaar in met een eigen kalender. Twee dames vervoegen het bestuur (Katrien Vanbrabant, Micha Vantorre); Rik Dickele haakt af als bestuurslid. In het voorjaar wordt er zowel op zaterdag als op zondag veel gefietst, in voorbereiding van de Alpentocht waarvoor 21 clubleden zich hebben ingeschreven. Onder meer de Ronde van Vlaanderen wordt gezwind afgehaspeld. Er wordt voor het eerst ook weer naar Halle gefietst onder leiding van Koen Hoornaert. Het weekend vindt plaats in Kasterlee; op zaterdag wordt de Herman Frison Classic gefietst. Johan en Katrien puzzleen een gevarieerde Familiedag in elkaar, in en rond de eigen streek. In De Oude Melkerij worden bij de heren Willy Deveeuw en Jean-Pierre Duprez en bij de dames Kristien Lingy als kampioenen gehuldigd. De 3e editie van de VTT valt letterlijk in het water. De kerstmarkt daarentegen is een ongeëvenaard succes.

2015
De twee herenteams tellen 56 leden, de dames tellen er 10. Het weekend vindt plaats in een loden hitte. We logeren in de Watermolen en rijden de Vaheja Classic. De Familiedag trekt met de bus naar het Heuvelland (Kemmel) en Ieper (brouwerij). In oktober viert de club zijn 25-jarig bestaan. Schepen van sport, José Debels, komt een trofee en oorkonde uitreiken aan het bestuur en de leden ter gelegenheid van het eindeseizoenssouper. Kampioen wordt bij de heren Roger Vanparys, die alle 40 ritten aanwezig was; bij de dames gaat de titel naar Carine Lievens en An Vandeputte. De 4e editie van de Roeselaarse Scatto-VTT mag 660 deelnemers verwelkomen. Het seizoen wordt afgesloten met de Bourgondische Kerstmarkt. 

2016
De twee herenteams tellen intussen 56 leden, de dames tellen er 11. Het weekend vindt plaats in juni. We logeren in hotel De Eikelmolen en rijden de Jan Baekelants Classic, waar we er ondanks het slechte weer een stevige rit van maken, om dan bij aankomst te supporteren voor de Rode Duivels. Het eindeseizoenssouper vindt plaats in ’t Goed ter Couteren in Ingelmunster. Daar wordt Johan Lanckriet tot kampioen gehuldigd bij de heren, en Micha Vantorre bij de dames. Voor 5e editie van de Roeselaarse Scatto-VTT op 5 november komen 915 deelnemers opdagen bij mooi weer en op een goed berijdbaar parcours. De Bourgondische Kerstmarkt op zaterdag 10 december is het laatste event van het jaar. 

2017
De twee herenteams tellen 54 leden, de dames tellen er 11. Davy Labaere wordt kampioen bij de heren; bij de dames zijn er twee kampioenen: Carine Lievens en Katrien Vandamme. De huldiging vindt in oktober plaats in Feestzaal ’t Hoornaerts, waar DJ Fonzie de muziek tot in de vroege uurtjes laat knallen. In mei laten Annie en Norbert ons lokaal 't Hoekske over in de handen van onze nieuwe cafébaas Gregory. De dagrit trekt richting Muur van Geraardsbergen. De 6e editie van de Roeselaarse Scatto-VTT op 4 november ziet 759 deelnemers opdagen. Primeur is de uitdeling van prijzen op basis van tijdsmetingen op een Strava-segment in samenwerking met zakenkantoor Claeren. 

2018
De club telt intussen 76 leden en mag starten in een splinternieuwe uitrusting. De dagrit gaat naar het Nederlandse Paal, terwijl het weekend plaatsvindt in het Franse Lumbres. De kampioenen - Patrick Vantieghem bij de heren, Carine Lievens en Kristien Lingy bij de dames - worden gevierd op het eindeseizoenssouper in restaurant Molendries te Gits. De 7e Roeselaarse Scatto-VTT mag bogen op een mooie opkomst, met 824 deelnemers, dankzij het mooie weer en de goede organisatie. 

2019
De kaap van 80 leden wordt gerond. Door het slechte weer worden meerdere ritten niet gereden. De dagrit gaat opnieuw naar Halle. Kampioen wordt Geert Filez bij de A's en B's en Micha Vantorre bij de dames. Zij krijgen hun trofee uitgereikt op het eindeseizoenssouper in feestzaal Ter Maerel in Izegem. De 8e Roeselaarse Scatto-VTT verwelkomt zo'n 700 deelnemers, waaronder Klaas Vantornout. Het vernieuwde concept van de Beverse Kerstmarkt lokt heel wat nieuwsgierigen. 

2020
Na enkele ritten op de kalender breekt de coronacrisis uit. Vanaf half mei kan er toch opnieuw in groep worden gefietst, maar wordt er niet in het lokaal ingeschreven. Eerst wordt er verzameld op het plein achter de kerk, daarna opnieuw voor 't Hoekske. Al bij al kan zo toch een mooie kalender worden afgewerkt, zij het zonder punten voor het kampioenschap. Wel vallen alle speciale activiteiten weg: de dagrit, de souper, de eigen MTB, ... We krijgen ook spijtig nieuws over het overlijden van een van de leden, Birgen Blondeel.